Kvinneleiren Ravensbrück

Den siste leiren vi besøkte var klassifisert som kvinneleir. Det fantes en liten mannsleir her også, men den var strengt isolert fra hovedleiren. En ungdomsleir, Uckermark, var også underlagt Ravensbrück. Denne leiren var, i likhet med Sachsenhausen, en arbeidsleir. Inne i leiren var det en stor tekstilfabrikk og et Siemensverk og i tillegg hadde den ca 70 uteleire.Litt tilbaketrukket, men likevel inne i leiren, bodde befal med sine familier. Det må ha vært veldig spesielt å vokse opp under slike forhold.Til minne om de mange som aldri kom ut herfra.Denne bygningen er gjort om til museum. Flere land har minneutstillinger i cellene.POLENNORGEUNGARN

Dette var bare et lite utvalg av utstillingene. I tillegg kunne man se elementer som var generelle for leiren.Hvordan greide de å leve med så mye død rundt seg?Minnemuren hvor hvert land har sin avdelingDet ser så idyllisk ut..... Den første tiden strødde de asken utover innsjøen ved leiren.De mange rosesermoniene viser at det er mange som bryr seg.Denne gangen var det jentene i reisefølget vårt som la ned roser på vannet for å vise alle de døde en siste ære.

Minnestatue ved vannet i Ravensbrück.

 

Dette var den siste leiren vi besøkte. Nå var det straka vägen hjem - via RostockVi tok båten tilbake til Sverige og kjørte kystveien opp til Gardermoen. Der ble det noen tårevåte avskjedsscener, og mange "vi snakkes".... Utpå natten, såvidt begynt på dag 9, parkerte bussen på skoleplassen hjemme.  Det som hadde vært vårt lille samfunn i litt mer enn en uke, var ikke mer, og det var på tide å lete fram skolebøker og timeplaner igjen.

 

2 kommentarer

Just me^^

16.10.2010 kl.20:55

Hørtes spennende ut og være på sånn tur^^,)

Lene

16.10.2010 kl.21:12

Jeg har vært der sammen med trinnet mitt, vi dro den 25.september :)

Lilli

16.10.2010 kl.21:15

Fine bilder (:

leirabestas

16.10.2010 kl.22:38

Dette var sterke opplevelser,som forhåpentligvis dei unge lærte noe av.Du kan så sei ,å leve med så mye død rundt seg må ha gjort noe med sinnet til dei som stod midt oppi det.Vi har så uendelig mye å være takknemelige for,kanskje en slik tur gjør att ungdommene setter enda større pris på livet:)) En fantastisk tur var det iallefall,takk for att du delte den med oss.

Ønsker deg en riktig god natt

17.10.2010 kl.10:06

Det gjør så inntrykk å lese dette. Selv om en har lest historien hundrevis av ganger er det like sterkt hver gang. Ønsker deg en fin søndag!

Skriv en ny kommentar

, Averøy

Hestia var ilden og hjertets gudinne. Den som holdt liv i flammen... Fordi min mann D og mine to voksne sønner er det viktigste i mitt liv, har jeg lånt navnet. Uansett hva som skjer, er mitt hjerte hos disse tre og det vi har sammen.

Norske blogger
hits