Yrkesmesse på Averøy Ungdomsskole

David går i 10. klasse, og et viktig valg skal tas ganske snart. Hva skal man gjøre etter ungdomsskolen/ hvilket yrke vil man ha? Det er slettes ikke enkelt å bestemme seg for det når man er fjorten/femten år. Man har jo ikke fått prøve så mye enda, og det er så forferdelig mange yrker å velge mellom. Det er ikke så lett å vite hva man vil like å gjøre om ti år, og heller ikke alltid så lett å vite hvilken vei man skal gå for å komme dit.

For å hjelpe ungdommene litt på vei, arrangerte skolen i kveld yrkesmesse med representanter fra forskjellige skoler i området, forsvaret og flere lokale bedrifter. Jeg syns det er et veldig fint tiltak, og fint at vi som er foreldre også kan komme og se noen av de mulighetene som finnes. Foreldre har en stor oppgave i å veilede barna sine i slike vanskelige valg, men det skal jo til syvende og sist være tiendeklassingens EGET valg.

To av bedriftene som var tilstede var Triplex og Skretting. Store lokale bedrifter som også er aktører på det internasjonale såvel som det nasjonale markedet. Representantene for bedriftene var alle flinke til å presentere sine områder, og jeg ble spesielt imponert over lærlingen fra Triplex.Spennende databasert framstilling av det Triplex jobber med.

Å være lærling i en bedrift kan innebære mange oppgaver - også å fortelle yngre ungdommer om fordeler med "sin" bedrift. Denne unge mannen var veldig flink til å formidle kunnskap.Representantene for Skretting var også svært fokuserte i forhold til ungdommene og svarte villig på alle spørsmål, samtidig som de informerte om "sin" bedrift.

Så da er det bare resten igjen... Om du går i 10. klasse nå, har DU bestemt deg for hva du skal velge neste år?

Jeg blir veldig glad for svar på dette, og spesielt om noen som var på denne messa leser dette.

 

Ha en fortsatt god kveld

 

-klem-

 

 

2 kommentarer

Tove

22.10.2010 kl.00:08

Min yngste var igjennom denne prosessen ifjor. Husker han syntes det var en vansklig prosess. Bestemte seg til slutt for Media og kommunikasjon. Yrkesfag er litt vansklig for man må liksom velge yrke i forkant.

funderier

22.10.2010 kl.00:15

Yrkesmesser tror jeg er et godt supplement til veiledere på skolen, og det er viktig å få med representanter fra så mange yrker som mulig. Kommunen representerer mange yrker innen offentlig sektor så de bør delta på en slik messe.

Ellers er det vanskelig å gi gode råd. Ungdommen bør finne sitt interesseområde og velge yrke ut fra det. Til enhver tid vil det være "motebetonte" yrker, og her bør en undersøke om det er yrker en utdanner seg til arbeidsløshet.

En annen sak er at det nå ser ut for at om en skulle bomme litt på sitt første yrkesvalg så kan en stort sett videreutdanne seg hele livet. Lykke til med din ungdom.

leirabestas

22.10.2010 kl.08:17

Har f 4 barn som alle har gått gjennom denne prossesen ,2 valgte rett den gangen 1 valgte feil og ei har fått studiekompetanse men ikke utdannelse .Så jeg hvet att dette er vanskelig for dei unge og eg er helt enig det er ikke mange som hvet hva dei vil bli 15 år gammel.Men det er uansett valg viktig å få studiekompetanse,uten det kjem du ikke videre

22.10.2010 kl.11:38

ynes de er alt for unge jeg. Min valgte idrettsskole og er veldig fornøyd med det:-) Lykke til med prosessen!

Emmanedal

24.10.2010 kl.02:28

Jeg var der, og har bestemt meg for media og kommunikasjon :-) Krysser fingrene for at jeg kommer inn i Molde..

hestiaverden

24.10.2010 kl.20:59

Emma: Så koselig at du kommenterte her, da. Jeg hadde vel egentlig en mistanke om at media og kommunikasjon ville være linja for deg. Jeg er innom bloggen din av og til, og liker den veldig godt. Dette er ikke "tomt snakk", men du skriver herlig ironisk innimellom, og det gjør bloggen din annerledes enn mange andre. Håper det er greit at jeg stikker innom av og til. Det er ikke for å "spionere på dere ungdommer", men rett og slett fordi jeg liker måten du skriver på og endel av bildene dine...

Emma Nedal

28.10.2010 kl.18:37

sv: Åh, så herlig! Nei, det er ikke noe problem, heller tvert i mot! Gleder meg å høre at du liker måten jeg skriver på og bildene mine! Jeg vet jo at jeg skriver på min egen måte, men om det er positivt eller negativt har jeg aldri vært helt sikker på.. Men gode ord inspirerer meg bare til å fortsette :-)

Skriv en ny kommentar

, Averøy

Hestia var ilden og hjertets gudinne. Den som holdt liv i flammen... Fordi min mann D og mine to voksne sønner er det viktigste i mitt liv, har jeg lånt navnet. Uansett hva som skjer, er mitt hjerte hos disse tre og det vi har sammen.

Norske blogger
hits