Bak den blå døren - Den gamle mannen og havet

I går kveld var jeg på et sted hvor jeg ikke har vært før. Det var lett å finne fram også. Ta først til høyre, så til venstre og kjør til du finner en blå dør.

Det er noe spesielt med blå dører

og grønne

og røde.

Jeg tror at dører med farger gjemmer hemmeligheter og mennesker som er verdt å finne.

Bak denne døren fant jeg damene fra leseringen min, og det er her Ernest Hemingway kommer inn. (Han kommer ikke inn gjennom døren, nei, men han kommer inn i sammenhengen ) Vi hadde lest "Den gamle mannen og havet". Boken ble utgitt i 1952 og oversatt til norsk samme år. Den har også blitt filmet to ganger, men jeg har ikke sett filmene.

Jeg kan ikke gi meg til å beskrive mannen her. Om jeg greide det, ville det nok vært flaut for de som har studert forfatteren og skrevet bøker om ham. Jeg vet at han var amerikansk, krigsveteran, journalist, gift fire ganger - og litt tørst. Han bodde i Paris en periode, og på Cuba, og flere steder i USA,  men jeg tenker på Key West når jeg tenker på ham. Om jeg ikke husker feil ble "Den gamle mannen og havet" først utgitt som bilag til en avis. Boken er kort, men rommer et helt liv.

Handlingen utspiller seg på Cuba hvor den gamle fiskeren Santiago kjemper med en diger fisk i tre døgn. I tillegg til fiskeren, møter man en gutt, en fisk og noen haier. Og havet. Det evige havet. Boken er omtalt og analysert så mange ganger at det ville være dumt av meg å gjøre det på nytt. Man møter de store kontrastene i livet. Liv og død, gammel og ung og respekt for alt. Respekt på alle nivåer og for alt som er. Kanskje er det også seg selv Hemingway skriver om? Han hadde hatt en dårlig litterær periode før denne boken. Boken som la grunnlag for at han i 1954 fikk Nobelprisen i litteratur. 

For meg handler boken også om pappa. Og om ei kveite på over 100 kilo

(Fotograf:Bent Gabrielsen)

Hans fiskehistorie kan du lese om i et tidligere innlegg i bloggen.

Om du er på jakt etter en lett historie, bør du skygge unna. Handlingen i boken er enkel, språket er en journalists håndverk, men det finnes ikke en eneste overflødig setning.

Hemingway selv har sagt at "Et klassisk verk er en bok som folk roser, men aldri leser". Jeg har lest denne, sakte, slik at jeg fikk tid til å fordøye alle linjene jeg ikke så. Jeg tror jeg må lese den om igjen.

Ha en fin natt.

#bøker #litteratur #Hemingway #lesering

2 kommentarer

Oldemorbloggen

07.06.2014 kl.07:53

Denne boka har eg lest for mange år sidan, og den sit i meg enno. Det var berre ei fantastisk bok. At det er mogleg å skrive så godt og fengslande om eit så lite tema som fisken og båten.

Siv Svanem

07.06.2014 kl.10:35

Et tips på en god bok taes i mot med takk.

fruensvilje

07.06.2014 kl.11:04

en blå dør er det noe spesielt med ja der er vi enige :))må være kjekt med en lesering,da gir bokinnholdet større mening,denne høres spennende ut :)og bilde av din pappa var helt fantastisk :)

Skriv en ny kommentar

, Averøy

Hestia var ilden og hjertets gudinne. Den som holdt liv i flammen... Fordi min mann D og mine to voksne sønner er det viktigste i mitt liv, har jeg lånt navnet. Uansett hva som skjer, er mitt hjerte hos disse tre og det vi har sammen.

Norske blogger
hits