Blomster og hage

Bare resten igjen

Jeg har jo holdt på med dette blomsterbedet mitt en stund, og i dag fikk jeg kjøpt de siste plantene. Til nå har jeg funnet de beste plantene på "Prikken", men det begynner å bli sent i sesongen, så jeg fant ikke alt jeg var på jakt etter der heller. Helt tilfeldig gikk jeg innom torget i Kristiansund en dag, og der kjøpte jeg to planter. I dag dro jeg tilbake for å få tak i det jeg trengte for å gjøre ferdig bedet. Jeg skulle gjerne ha kjøpt enda mer, for hos Skram bugner det i alle mulige farger.

Alle blomstene er dyrket lokalt i Skram Gartneri på Frei, men selges kun på torget i Kristiansund.I tillegg til at dette er "kortreiste" produkter, får man svar på alle spørsmål man måtte ha og tips til hva som passer sammen og hvor man bør sette ned de forskjellige plantene. Jeg er kjempefornøyd med servicen og kommer helt sikkert til å bli fast kunde.

Og da er bedet ferdig.

Jeg skulle egentlig ha stemorsblomster i forkant, og jeg mangler fremdeles Løytnanthjerter, men foreløpig er dette en start jeg er fornøyd med. Etterhvert blir det flere stauder og tilslutt, når plantene får "vokst seg til", håper jeg det blir et godt bed.

Neste jobb er å luke potentillabedet og klippe ned buskene. Kanskje like greit å ta en tur ut med en gang.

Ha en fortsatt fin fredag.

 

-klem-

 

 

Hagetider

Jeg er egentlig glad i å holde på ute, men jeg er ikke spesielt flink med blomster og planter. I tillegg tar hagearbeid mye tid og det koster penger. Når hagen først har blitt forsømt, er det veldig mye å ta igjen. Å få vekk metervis med røtter er hardt arbeid!

Heldigvis var mamma og pappa her på besøk i mai, og pappa er av den typen som ikke liker å sitte stille. Han grov opp hele det største bedet mitt og gjett om jeg setter pris på det.

Nå har Gubben vært og fått tak i ny jord, og jeg har brukt kvelden til å grave ekstra dypt til etpar planter, legge på duk og ha på jord. Fjorten sekker jord har foreløpig kommet på plass, og jeg er ikke arbeidsløs i morgen heller.

Ha en fortsatt fin kveld, folkens.

Med hagen i krukker

Jeg har som sagt fått gjort litt annet enn å se på TV (Selv om det ikke er så mye annet..) I går fikk jeg bl.a lett fram og plantet i/plantet om i utekrukkene mine. Jeg er veldig glad i blomstene mine, men siden det forhåpentligvis skal graves rundt husnovene snart er det liten vits i å legge ned tid og penger til å plante på tradisjonelt vis. Derfor planter jeg i år i krukker.
Litt omorganisering av blomsterpotter blir det helt sikkert etterhvert. Neste prosjekt i hagen er "Løvetannmord", så jeg har arbeid nok!

Men nå er det bare å hoppe i dusjen og gjøre seg klar for den store avskjedsfesten for 10. klassen. Det absolutte punktum.

Julemøte i hagelaget

Jeg rydder, kaster og vasker for tiden, innimellom jobbøkter. Det er ikke interessant i det hele tatt, og lite å "skrive hjem" om. I kveld har jeg derimot vært en tur ute i Sveggen på årets julemøte i Averøy Hagelag.

Jeg har ikke kunnskaper i det hele tatt om hagestell, men jeg trives veldig godt i hagelaget likevel. Det er så mange trivelige medlemmer der, og de deler gjerne sine erfaringer med en novise på plantefronten. På kveldens møte hadde vi besøk av Sven Olav Holte fra Kristiansund Blomsterverksted.Han står til venstre i bildet her.Desverre fikk jeg ikke med meg navnet på mannen til høyre i bildet som også var med fra KB.

Herrene hadde med seg planter og pynt som vi kunne kjøpe, mens flere av medlemmene bidro med dekorasjonsmateriale fra naturen.Jeg lagde ikke noen oppsats mens jeg var der, men jeg kom hjem med julerose (som jeg aldri har hatt før), glitterstjerner, kristorn, vrihassel og masse inspirasjon....

Her er en liten smakebit av det karene hadde med seg for å vise oss:

(Trykk på bildene om du vil se dem større)

Men den vakreste blomsten av alle var nydelige Othelie på 8 mnd.Jeg var så heldig å få låne henne litt mens min tidligere kollega pyntet blomster (Til mamman: si fra om navnet ble feil, så retter jeg det opp)

Nå gleder jeg meg enda mer til advent. Jeg får ta meg en tur ut i skauen og plukke kongler og kvister en dag og håpe den gryende kreativiteten ikke forsvinner igjen.

Ha en riktig fin onsdag!

 

-klem-

Peonmannen på Averøy

Med mer enn to uker uten nett, er det mye som har skjedd siden jeg blogget sist. Bl a har jeg fått lære litt mer om peonerPeonmannen, Eivind Hansen, var på Averøy. Bildet over har jeg hentet fra nettsiden hans, PIONHAGEN (Trykk på navnet, så kommer du direkte til siden hans)

Hagelagsleder Eva Cathrin inviterer deg gjerne inn
Svein hadde pyntet nydelige bordDet ble en kveld som vekket interessen for peoner, men for meg er det ikke lurt med impulskjøp til flere hundre kroner stykket. D var heldigvis med denne kvelden, og vi merket oss noen sorter som vi syntes var fine og bestemte oss for å finne en plass hvor vi kan prøve ut noen av disse vakre plantene. Heldigvis kan man bestille over nett, så vi har tid til å tenke og planlegge litt.

Andre har planene klare - og nydelige hager å plassere peoner i - og for den som ville handle, hadde Peonmannen med seg et utvalg av planter

En godt gjennomført kveld, både av Peonmannen og av EC....

-og om du ville lese litt mer og se flere bilder fra arrangementet, trykker du bare HER. Da kommer du til Averøy Hagelags egen blogg. Du må kanskje bla litt tilbake, men den som leter skal finne innlegg om Peoner der.

Og om jeg ikke har flotte peoner - enda ;o) - så har jeg iallefall rognebær i "hagen"
 

Hagevandring II - 05.07.10

Etter hyttehagebesøket forflyttet vi oss til Hagen til Svein KongshaugEn kunskapsrik hageeier med en eiendom som sier "Ja takk, begge deler..". Sol og skygge, Nordvendt og sørvendt, skog og utsikt.. Du finner alt i Sveins hage.
I tillegg til blomster, finner man nyttevekster i form av frukt og bærtrær, krydderplanter og ellers alt hva hjertet begjærer... Fotografen, derimot, har vært dårlig til å få med alt, desverre...Rosene venter på sommeren, og siden det var litt vind måtte de holdes fast for å feste seg på papiret...Vakker hagedam med frodig beplantning rundt. Bl a ser man litt av Hosta-plantene som noen kanskje finner kjedelige.. Jeg syns de er så vakre med blader i "all verdens" grønnfarger. Disse fant man mange steder i hagen, og jeg håper å få komme tilbake engang slik at jeg får tatt flere bilder av disse frodige plantene.

Nå vil plutselig ikke bloggen laste opp flere bilder, så da får jeg avslutte her. En så vakker hage fortjener en bedre presentasjon, så jeg kommer tilbake til denne hagen ved en senere anledning.

I tillegg passerte vi et veldig spennende hus som jeg har veldig lyst til å fotografere. Med litt flaks får jeg gjort det også iløpet av ferien.

Håper dere alle har det fint, og at dere kanskje kikker litt ekstra neste gang dere ser en fin hage. Det er så vakkert....

Hagevandring I - 05.07.10

I dag ble det tid til TO hagevandringer - begge på Averøya. Masse inspirasjon (og nesten like mye dårlig samvittighet for alt jeg ikke gjør..)

Den første hagen vi besøkte, var hyttehagen til Rune GripVelkommen til Ranheim. Hagen ligger i en bratt skråning, noe som gir rom til trapper, nivåforskjeller og mange "småhager" rundtomkring.
Vi var mellom 20 og 30 personer som møtte opp og som fikk nyte en rundtur i en hage med masse trær, hagebelysning og unike scenarier.


Her har en trestubbe fått nytt liv som minihage.Hageeierene Rune Grip m/frue var flott vertskap og svarte på alle spørsmål vi måtte ha..Hagedama EC er desverre syk og måtte melde avbud til hagevandringa (God bedring, vennen ♥), men disse blide damene lyste opp dagen min i dag. Takk for en trivelig tur, Knøtte (til venstre) og Vigdis!

Resten av bildene kan dere trykke på om dere vil se dem større. Enjoy!
 

Hage med rom for avslapning.Flotte sammensetninger av planter/dekorasjoner og praktiske uteplasser overalt..

I tillegg var det mye jeg ikke fikk tatt bilde av, bl a en flott uteplass m/peis, men det er så lett å si etterpå at jeg BURDE ha fått med det også...Det er de små tingene som GJØR en hage....   (Men det nytter ikke med bare Marihøner, for slike kan jeg finne her hjemme også.... ;o)

Senere i kveld kommer noen bilder fra "neste" hage.....Sen vår

Vinteren har vært lang og kald i år - uten at jeg skal klage over det. Skiene ble flittig brukt ei stund. Nå er de imidlertid pakka bort for denne sesongen, nå når våren holder på å bli til sommer.
I helga var vi på hytta - jordas mest fredelige flekk. Der fikk jeg lufta og vaska og alikevel ble det tid til å kikke litt rundt seg...

Fuglene kvitret, humlene surret i solveggen og jeg gleder meg til duft av syriner
(men de er litt sene i år..)

Håper dere alle får en fin, ny uke.

-klem-

Dengin på Skotten

Design er så mangt, ikke bare klær... Alt vi har rundt oss har form og fasong, og endel av dette er blitt laget av menneske... Koppen du drikker av, bilen du kjører, melkekartongen og t o m dopapiret vi bruker... Noe av det som virkelig kan få meg til å "falle i staver" er en vakkert designet hage...Dette bildet har jeg lånt HER. Om du trykker på linken kommer du direkte til siden til dette firmaet:Tirsdag, da alt skjedde på en gang, arrangerte Averøy Hagelag,(sammen med tre andre hagelag) foredragskveld med Yvonne B. Dengin. For meg som er helt i startgropa med hage, ble dette på en måte et spark i baken for å finne ut hva jeg vil ha i hagen.. Hvordan jeg skal få det til, blir et annet spørsmål, og sikkert et begredelig langt lerret å bleke..
Du kommer direkte til Averøy Hagelags blogg om du trykker på navnet over her :o).

Vi hadde det iallefall koselig på Skotten (Stedet vi var på heter Skotten og ligger i Fræna Kommune)Eva C selger lodd

..Og Marianne og jeg kjøpte.. Vi vant ikke, men støttet en god sak, så vi var like blide likevel...

Denne kvelden hadde jeg ikke rukket å få med meg om ikke verdens snilleste Marianne hadde tålmodighet til å vente på meg, til jeg var ferdig med innsamlinga og hadde fått kjørt David hjem.
 Tusen takk, Marianne mi, om du leser dette!!!

Nå må jeg nesten få med meg Tangerudbakken når jeg for en gangs skyld er hjemme på denne tiden, og så (kanskje) rekker jeg litt mer blogging etterpå.

Ha en fin kveld, bloggere

-klem-Hagedrømmer


Jeg skulle ønske jeg hadde en fin hage. En med masse blomster og planter, steiner og vann, heller og bed og..... Vel...jeg har ikke det. Jeg har et rotete uteområde som ikke ligner på det jeg drømmer om. MEN - da får jeg gjøre noe med det, da.

Rom ble ikke bygget på en dag, og det blir heller ikke hage utenfor her på en-to-tre, men et sted må man begynne..
For å gjøre en lang historie kort, endte jeg opp på såmøte i regi av hagelaget forrige tirsdag. Da var det på tide å så stauder, ble jeg fortalt...

Siden jeg har teflonhjerne, var det greit å finne en "oppskrift" på nettet på hvordan de små blomsterbarna mine skulle ha det framover. Denne artikkelen fant jeg på BT.no

Klar, ferdig ... så nå!

For mange hage- og planteinteresserte starter våren allerede rett over nyttår. Veldig mange stauder (flerårige planter) er enkle å drive fram fra frø, og vil du så dine egne stauder, er januar et fint tidspunkt å starte.

var addthis_pub="btno"; var addthis_share = { title:escape('Klar, ferdig ... så nå!'), url:escape('http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Klar%2C-ferdig-...-saa-naa-689995.html?xtor=AD-10') } var addthis_config = { ui_header_color:"#ffffff", ui_header_background:"#000000", ui_cobrand:"bt.no", ui_language:"no", data_track_linkbacks: "true" }
Del på e-mail Del på e-mail Del på Facebook Del på Nettby Del på andre nettsteder

Mange staudefrø spirer bedre hvis de får en kuldeperiode etter at de er sådd. Ja, enkelte frø må ha en kuldeperiode som vekkerklokke for å spire. Derfor er vinteren et godt tidspunkt for å så stauder.

Å få fram stauder fra frø er oftest ikke noe hokuspokus. Her vil vi beskrive en enkel framgangsmåte som er ikke krever verken tidligere erfaring med frøsåing eller ?grønne fingre?. Frøsådden settes rett ut, så det kreves heller ikke plass eller ekstra lys inne for å lykkes.

Dette trenger du:
Potter eller andre små beholdere til å så i, jord, sand, plastposer, strips eller hyssing til å lukke posene med og sugerør med bøyeledd. Og så trenger du selvsagt frø.

Som potter kan du bruke 7-8 cm plast firkantpotter, små runde plastpotter, runde tomme rømmebegre eller andre lignende beholdere. Pass på å lage hull i bunnen av beholderne slik at jorden kan trekke opp vann.

Det enkleste er å bruke ferdigblandet såjord eller så- og kaktusjord som finnes i handelen. Tilsett gjerne litt ekstra sand. Men du kan også lage din egen jordblanding, for eksempel plantejord, sand og veksttorv blandet godt sammen. Såjorden skal være lett og luftig.

Fin strøsand kan brukes både til å blande i jorden og til å dekke frøene med. Strøsand får en kjøpt i sekker bl.a. på Steinsenteret og på enkelte bensinstasjoner. Pass på at strøsanden er uten tilsetningsstoffer som for eksempel salt. Strøsand i størrelse 1-2 mm er perfekt til dette bruk.

Plastposene må være gjennomsiktig og ca. 35 cm høye (2 liter). De skal brukes til å holde ugressfrø og andre ubudne gjester borte fra de sådde frøene, og holde jorden jevnt fuktig.

Så lurer du kanskje på hva sugerørene skal brukes til? Det kommer vi snart tilbake til.

Slik gjør du:
Fyll gjennomfuktig (ikke klissvåt) såjord i pottene til litt under kanten. Trykk jorden lett slik at overflaten blir jevn og fin. Legg frøene jevnt spredd oppå jorden. Pass på at du ikke sår for tett. Dekk frøene med et tynt lag strøsand. Er frøene litt store, kan du legge på et tynt lag jord først og deretter dekke med et lag strøsand. Når du dekker med strøsand øverst, unngår du mosevekst oppå jorden mens pottene står ute. Husk å merke pottene med plantenavn.

Plasser så potten i en plastpose, Bøy toppen av sugerøret og stikk sugerøret ned langs kanten av potten. Fyll posen med luft og lukk den i toppen, over sugerøret, med hyssing eller plastposestrips, slik at luften holdes inni posen. Formålet med sugerøret er å hindre at posen faller sammen nedpå potten mens den står ute.

Om du sår i flere potter, er det lurt å samle pottene/posene i for eksempel en liten plastkurv (slik som butikkene får sopp eller grønnsaker i). Til slutt plasseres pottene utendørs på et lyst, men skyggefullt sted der de ikke blåser bort. Her kan de stå i fred og ro til frøene begynner å spire framover våren.

Noen eksempel på stauder du kan så på denne måten:

Diverse prydløker (allium), mange sorter symre (anemone), akeleier, gudeblom (dodecatheon), mange sorter rørblomst (penstemon), forskjellige storkenebb (geranium), iris, ballblom (trollius), valmuesøster (meconopsis) og primula.

Så lurer du kanskje på hvordan du kan skaffe deg staudefrø. Utvalget av staudefrø hos hagesentre og lignende er ofte begrenset, så en må gjerne gå andre veier for å finne et godt og spennende utvalg. På internett finner du både enkeltpersoner og planteklubber som har frøformidling. Der kan du skaffe deg svært billige, og stundom gratis, frø. Er du interessert i å finne ut mer om dette, anbefales følgende nettsteder:

www.hagepraten.no

www.hagegal.no

http://magnar.aspaker.no

Det aller enkleste er imidlertid å ta turen innom Åsane Hagelag sitt såmøte mandag 19. januar. Der får du gratis frø til et bredt utvalg stauder, mange av dem planter du sjelden får kjøpt. I tillegg får du god informasjon om hvordan du kan lykkes med å så frø selv. Møtet skal være i Helan (tidligere Storsalen), Åsane Kultursenter og starter kl. 19.00.

Ved å så staudene selv får du en uendelig mye større mulighet til å velge planter enn det plantekjøperen har, og gleden over å så stauder blir lett så stor at det blir en vane.

var addthis_pub="btno"; var addthis_share = { title:escape('Klar, ferdig ... så nå!'), url:escape('http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Klar%2C-ferdig-...-saa-naa-689995.html?xtor=AD-10') } var addthis_config = { ui_header_color:"#ffffff", ui_header_background:"#000000", ui_cobrand:"bt.no", ui_language:"no", data_track_linkbacks: "true" }
Del på e-mail Del på e-mail Del på Facebook Del på Nettby Del på andre nettsteder
KundesenterHer sitter gjengen og myser på små poser med latinske navn for å finne ut hva som skal gjemmes i jorda.


Litt sosialt, med kaffe og kaker , må det også være. Noen drar kanskje kjensel på damen til venstre? Eva Cathrin er ikke bare fotointeressert, hun er også leder i vårt lokale Hagelag.

Vi hadde fått frø fra Magnar Aspaker, så her var det bare å så ivei. Jeg er litt spent på hva som kommer opp av jorda etterhvert - og om det i det kommer opp noe i det hele tatt fra disse pottene....


Ifølge navnene på frøposene skal det bl a komme

    

Valmuer, Anemoner og Akkeleie.......... Dette blir spennende!

Som sagt så har jeg ikke vært flink til å lage hage, til tross for at vi har bodd her i mange år. En av grunnene til det, er at jeg tror jeg ikke kan dette. Desuten blir det så mye at jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Derfor har jeg bestemt meg for å begynne med enkelte områder av tomta.


Ved trappen som går til baksiden av huset må det da være mulig å få til noe.På baksiden av huset skal det singles opp, og siden dette er skyggeland, satser jeg på å plante bl a Hosta herMot nordvest har jeg prøvd meg på et bed, men det har vært alt for lite gjennomtenkt..også er det bedet i steinen som skal få sommerblomster i tillegg til Tujaen som står der.

Da tror jeg at jeg har nok å henge fingrene i utover sommeren. Om jeg får det til, er jo en annen tale....
, Averøy

Hestia var ilden og hjertets gudinne. Den som holdt liv i flammen... Fordi min mann D og mine to voksne sønner er det viktigste i mitt liv, har jeg lånt navnet. Uansett hva som skjer, er mitt hjerte hos disse tre og det vi har sammen.

Norske blogger
hits