juli 2010

X-BOX 360 - just for fun!

Man er ikke bestandig nødt til å gjøre ting pedagogisk riktig for å gjøre noe sammen med ungene. Nå er riktignok "ungen" 22, men enkelte tv-spill er faktisk morsomme. Ved etpar anledninger har jeg og Hans vært "alene hjemme", og denne uken ble jeg introdusert til "The Beatles rockband". Han spiller gitar, jeg synger i mikrofon, og det er velsignet uhøytidelig. Sangstemmen min egner seg ikke for andres ører, men det er dette med å tørre å dumme seg ut ..... Vi hadde det gøy sammen, og ingenting er bedre enn det!Her prøver hans seg som gitarist OG vokalist - det var slettes ikke enkelt uten stativ..Beatles på X-BOKS er morsomt- Anbefales på det sterkeste :o)

Nå er det på tide å dra på jobb igjen. Håper alle har en strålende natt.

-klem-

Gunnhild Øyehaug i bokbad på Kvernes 25.07.10

Jeg har etterhvert tatt opp en gammel interesse - å lese bøker. Ikke minst er dette Merete B Aaes fortjeneste. Hun er en fantastisk motor i forhold til litteratur, og det var henne jeg henvendte meg til da jeg ønsket å begynne i lesering. Hun har startet opp flere leseringer på øya, og har arrangert flere bokbad med kjente og mindre kjente forfattere.
Sist søndag var det bokbad igjen - denne gangen med en forfatter jeg hadde hørt lite om på forhånd, men det gjorde bare det hele mer spennende.

Gunnhild Øyehaug er en godt skolert forfatter, bosatt i Bergen og lærer ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. "Vente, blinke" er hennes første roman, men hun har gitt ut en diktsamling (Slaven av blåbæret, 1998), en novellesamling (Knutar, 2004) og en essaysamling (Stol og ekstase, 2006) tidligere. Hun har fått flere priser og mange gode anmeldelser, så dette er helt sikkert en forfatter jeg kommer til å følge.

Jeg kjøpte boka på søndag, men har ikke rukket annet enn å bla i den foreløpig, og lese litt her og der. Det nynorske språket skremte meg litt. Jeg er slettes ikke glad i nynorske romaner. I mitt hode egner dette skriftspråket seg best til dikt... "Vente, blinke" overrasker meg i så måte, for det gjør liksom ingenting at den ikke er skrevet på bokmål. Kanskje pga forfatterens bakgrunn, nettopp fra diktning? Jeg liker Øyehaugs henvisninger til film, men mer kan jeg ikke uttale meg om boken foreløpig.
Bokbadet var imidlertid en svært positiv opplevelse. Merete har en egen evne til å "gå inn i " hver enkelt forfatter og får dem til å åpne seg på scenen uten å bruke store og underfundige ord. Det virker som en dagligdags samtale som det er lett for publikum å følge med på. For meg var dette porten til et nytt, spennende forfatterskap, så nå gleder jeg meg til å lese boken.

Øyehaug kommer fra en kunstnerisk familie. Hennes lillesøster hadde en spennende fotoutstilling i bygdahuset, og hennes lillebror, som også er forfatter, var tilstede i tillegg til barn, foreldre og hennes søskens familier.  På denne måten står Øyehaug litt i særklasse for meg. Forfattere er ensomme ulver. Her er en forfatter som er en del av et helt vanlig liv... - Og om mine mistanker slår til, blir hun etterhvert en liten del av mitt liv også.Merete og Gunnhild i bokbad.
Livet
er den brennmaneten
som streifar låra mine
når eg sym.
Litteraturen er faret
i vatnet
etter meg, når eg hylande
spring på land

(Gunnhild Øyehaug)

Diktet er gjengitt med tillatelse fra forfatteren.

Siden jeg ikke har lest boken enda, kan jeg ikke skrive "løp og kjøp" her, men det er så absolutt verdt å gi en spennende forfatter en sjanse ;o)

Ha en fortsatt god onsdag, og nyt livet!

-klem-

Å leie bil på Kreta/ To rent a car in Crete

Vi prøver nye ting i ferien, og i år leide vi bil for første gang. Det var litt skummelt, for trafikkbildet er helt annerledes på Kreta enn hjemme, men vi ville prøve likevel. D har tross alt kjørt bil i mer enn 30 år, så jeg følte meg iallefall trygg på sjåføren.

Det er mange firmaer som leier ut bil i Chaniaområdet, og jeg er slett ikke sikker på at vi leide billigst, men vi gjorde det enkelt. Apollo har avtale med et leiebilfirma, så vi ringte til apollo, bestilte bil og fikk den levert på hotellet når vi måtte ønske det. Leiebilfirmaet Appolonia har alle forsikringer i orden og var (iallefall for vår del) en grei samarbeidspartner. Litt "småpjusk" var det.. Våre bergensvenner måtte stoppe og fylle på 2 liter olje på bilen de leide, og ingen av bilene hadde en dråpe vindusspylevæske, men ellers var alt i skjønneste orden.
Vi hadde en fantastisk dag hvor vi først kjørte til Elefonisi, og senere til Kournas Lake... Begge deler får egne innlegg senere.
Siden dette var første gang vi leide bil, hadde vi den bare i en dag. Neste gang leier vi bil over flere dager - gjennom Apollo :o)Bilen "vår" parkert under oliventrærne ved Lake Kourna/"Our" car parked under the olive-trees near Lake Kourna.

We try to do new things during the hollidays, and this year we rented a car for the first time. It was a bit sceary, because the traffic in Crete is totaly different from the traffic in Norway, but D has been a driver for more than 30 years, so we decidet to try...

There are several companies in the Chania-area where you can rent a car, and I'm not sure we did it the cheepest way, but we did it easy...

Åpollo has an appointment with a car-rental, and we just called Apollo, ordered a car, and Appolonia delivered the car at our hotel. There was som small difficulties, but it was an OK deal.

We had a fantastic day and drove to Elefonisi and Kournas Lake. I'll tell you about the trips later.
Since it was our first-time to rent a car, we had it just for one day. Next time we will rent a car for several days - we'll just call Apollo again :o)

Bergtatt - "Taken by the mountain"/Facinated

For å komme inn i fjellet, ble vi først tatt med på en fem-minutters busstur/ To enter the mountain we were taken on a 5-min bustrip.


Inne i fjellet gikk vi over på flåter med små motorer og seilte ut på det klareste vann jeg noengang har sett. Turen gikk gjennom et nettverk av tuneller hvor de bl a hadde laget selskapslokale med barområde.
In the mountain we entered rafts and sailed the clearest water I've ever seen. The trip took us through several tunells and caves.
t

Stein er vakkert/Stone is beautiful...Turen endte i Storhallen hvor vi fikk en liten innføring i bergverksdriften. I tillegg fikk vi gleden av sang og trekkspellmusikk av musikkens mester, Odd Arne Halaas. /The trip ended in the great hall where we got an introduction to mining. We also could enjoy beautiful song and music by the excellent musician, Odd Arne Halaas.Press/trykk HERE to visit berg-tatts egen site/side

..og besøk Nilsenmuseet/Bergtatt om du noen gang får mulighet til det!/ ...and if you get the oportunity some day, don't hesitate to visit the Nilsenmuseum/ Bergtatt!

Nilsenmuseet på Nås

I dag tok vi veien til Nås i Eide kommune og til.. Today we went to Naas in Eide and to...


...the Nilsen museum


Det er en fantastisk, privat samling av biler og kjøretøyer - og utstyr tilknyttet bergverksdrift.
It's a fantastic private collection of cars and vehickles - and equipment used in mining.


Stor forskjell på før (den røde bilen) og nå../Big difference from then (the red car) 'till now..
- og gjett hvem som "måtte" klatre opp!/ - and guess who "had to" climb!

Men her er ikke bare biler.../But there's more than cars...

 

Du kan finne en gammeldags butikk../ You can find an old fashion shop....

 
...eller "telefondama" og en bensinstasjon/.... or the"phone lady" and a gas station.
Tiden gikk fort, og snart var det på tide å bli Bergtatt..
Time went fast and soon it was time to become Bergtatt...

Etter en innholdsrik dag smakte det godt med kaffe og nystekte vafler utendørs...
After an interesting day it was nice to have coffee and waffles outdor..... bli BERGTATT i neste innlegg /See the next text to become BERGTATT....


Samaria - en drøm som gikk i oppfyllelse/a dream came true..Samariaravinen/Samaria gorge (Xyloskalo - Agia Roumeli)

Det var langt, det var varmt, det var en utfordring - og det var absolutt verdt det!
It was long, it was hot, it was a challenge - and absolutely worth it!Mitt beste kjøp:caps!/My best buy:caps!"Start"


Fantastisk/FantasticDen første delen av veien er steintrapper/The first part of the road is stairs of stonesOg resten er bare stein /And the rest is just stonesNoen steder kan det være farlig å gå/some places might be dangerous...Heldigvis er det flere rasteplasser langs veien/Fortunately there are several rest areas along the path.Jeg hadde med meg to vannflasker som jeg fylte jevnlig. Vannet ble veldig fort varmt... /I carried two botles of water, and made sure they never were empty.. The water did not stay cold for long...


Kri-kri geit/Kri-kri goat"Porten"/"The gate"Bro/bridgeJEG GREIDE DET!/ I DID IT!

Men neste gang jeg går turen vil jeg gå i september, for 39 grader i skyggen er VARMT i sola!
But the next time I walk Samaria I want to do it in september. 39 C in the shadow is HOT in the sun!

Ferie på Kreta

For meg er ferie på Kreta ensbetydende med det gode liv. Nye steder, flotte mennesker, god mat og opplevelser... og bading! Vi var mye i sjøen når bølgene ikke var for høye, men vi var også mye i bassenget.  I år prøvde jeg også snorkling for første gang, og ble helt hekta. Det var jo absolutt ikke farlig å ha hue under vann :o)

To me vacation at Crete is "The good life". New places, nice people, good food and happenings - and swimming! We spent a lot of time in the sea when the waves was not too big, but we also used the pool a lot. This year I also tried snorkeling for the first time, and I love it. I found out that it wasn't dangerous to put my head under water :o)

Jeg savner allerede badelivet på Kreta/I already miss the swimming at Crete.............

Blue Dome - "vårt" hotell/"our" hotel
Vi likte oss så godt på Blue Dome i fjor, så derfor valgte vi det samme hotellet i år også. Dette skiltet viser veien fra hovedgaten i Platanias...
We enjoyed our stay at Blue Dome last year, so we choosed the same hotel this year too. This sign shows the way from the main road in Platanias...Klikk på linken over, så kommer du til hotellets nettside/ press at the link, and you'll find the web-site of the hotel.

Endelig Kreta/Crete at last...

Torsdag 8. juli var det endelig tid for å sette seg på flyet igjen. Litt misfornøyd med flytidene var jeg nok - vi kom nedover sent på natt og måtte dra hjem tidlig på formiddagen, men det viste vi jo på forhånd... Til tross for forsinkelser pga streik kom vi oss avgårde til riktig tid. SAS hadde sendt opp ekstra fly fra Oslo for å få det til.
Finaly, at July 8. it was time to fly again. I must admit I was a little unhappy about the scedual - we arrived late at night and had to leave early, but we did know it when we ordered the trip... Even if there were delays due to strike, we left at time. SAS had sent an extra plane from Oslo to manage it.


Utsikten kunne vi iallefall ikke klage på. Flott flyvær viste oss hele Europakartet.
We could not complain about the view. Great weather for flying showed us the map of Europe.


Norske fjell/Norwegian mountainsPolen/PolandEtter å ha sett Europa folde seg ut som et lappeteppe i grønt og gult under oss, fikk vi se solen gå ned over Balatonsjøen i Ungaren.
After watching Europe fold out like a yellow and green patchwork under us, we enjoyed the sunset over Lake Balaton, Hungary.

Reisen var en flott opplevelse, selv om vi måtte sirkle over Chania en stund (pga mye trafikk) før vi fikk lande. Og SÅ var vi endelig på Kreta :o)
The trip was nice, even if we had to wait for a while over Chania. And THEN we arrived in Crete :o)

Hjemme igjen...

Da har flyet landet og vi har sovet i egne senger en natt. For meg, som er veldig glad i varme, ble det en KALD opplevelse. Fra 35 grader til 11. Nåja, jeg har da jakke. Koffertene er pakka ut, vaskemaskina går og fotoforretningen "min" jobber med å lage papirkopier av ca 500 bilder for meg.
Etter middag var jeg ute på tur med Synne Helen og Tico. Gjengstøa er et paradis, og joda - det er da fint i Norge også :o)Synne Helen med sin vakre gravid-mage....og Tico.


Håper alle har en fortsatt god sommer :o) .............. Kretablogging kommer etterhvert!

-klem-

Tregt nett

Tregt og noe ustabilt nett gjør det vanskelig å få lastet inn bilder :o( - men det er det eneste jeg har å klage på. Jeg kunne jo forsåvidt ha ønsket meg at Hans var med oss hit, men når han ikke ville det, så er det jo en ren egoistisk tanke....
Vi har det flott her på Platanias. Middelhavsbølgene sitter ennå i kroppen etter at jeg har vært i sjøen til huden ble skrukkete på fingrene og fotsålene brenner ennå etter den varme sanden på vei opp fra havet. Vi har vært hos  vår gode venn Stavros og spist igjen, vi har sett VM finale på pub sammen med våre bergensvenner og en bunch Averøyinger og vi har gjort middagsavtaler et-par steder for denne uken. I morgen er "den store dagen" for meg... SAMARIARAVINEN!!!!
Ti over seks om morran kommer bussen, og jeg har billett :o)
Etter å ha lest "Øya" på nytt, skulle jeg veldig gjerne tatt turen til Spinalonga, men vi får se hva det blir til.
Verden er iallefall et fantastisk sted. Nå er det tid for å lage en sen lunsj av gode kretenske grønnsaker. Etterpå går vi dit bena vil bære oss og ser hva som skjer...
Ha en god ettermiddag, alle sammen.

-klem-

Tilbake på Kreta

Kreta er like herlig som før. God mat, gode mennesker, fin sol...-og et aldri så lite hjerteattakk.. Ikke mitt, men en mann som bodde på hotellet her. Det var betryggende å se at personalet var svært hjelpsomme og gjorde de riktige tingene. Mannen har det bra, og kunne dra hjem som planlagt i formiddag. Dette ble en liten påminnelse om at man må ta hensyn i varmen... Spesielt om man er en "godt voksen" mann med kjente hjerteproblemer. Da jeg spurte, sa mannen at han allerede hadde tatt 12 nitroglyserintabletter - og fremdeles satt han i solen... Vi fikk hjulpet ham inn og lege ble tilkalt...
Bortsett fra den opplevelsen (som jeg dumpa oppi) har vi det veldig bra. i tilbragte mye av dagen i går sammen med gode venner fra Bergen, og spiste hos vår venn Stavros på "Gods of Olympos".. Bilder kommer senere :o)
Nå skal jeg ut i sola igjen. "Øya", som jeg leser på nytt, ligger og venter....

Jeg tenker koffert

Kretaturen er bare etpar dager unna, og mor har drassa fram koffertene. Det er på tide å få oversikt over hva som skal være med på turen...Merkelig nok er det ikke så vanskelig å finne kofferten min på båndet.. Ikke Davids heller (Han har arva den etter mora si..)
Cabinkofferten er jeg litt i tvil om jeg skal ta med.. Spørs om jeg får plass til alt i en ryggsekk istedenfor. Den har jeg bruk for på Kreta også, så det er mye mere fornuftig. Uansett trenger jeg mer plass enn ei håndveske til medisin og andre nødvendige ting som jeg ikke kan legge i bagasjen. Vel, vel... jeg får vel bare fortsette litt til med å tenke koffert :o)

Elkjøp og gamle damer

Det er sjelden jeg blogger om negative ting. Vanligvis tar jeg opp problemene med den/de det gjelder, men nå får det være måte på å stange hue i veggen...

Jeg har tenkt en stund på å kjøpe meg en miniPC. En som det er enkelt å ta med seg når man er ute og reiser. Jeg har sjekket litt rundt omkring for å finne ut hva jeg trenger til mitt bruk. Det jeg trenger er først og fremst en PC som leser SDHC-kort, og så vil jeg ha Windows XP, ikke Windows 7.

Jeg hadde håpet å få kjøpt den i tide til å ta den med til Kreta, så denne annonsen passet meg bra...Klok av skade sjekket jeg at butikken hadde den på lager før jeg dro til by'n....

Enda litt klokere og like tomhendt dro jeg hjem igjen... Først fikk jeg beskjed om at det ikke er forskjell på SD-kort og SDHC-kort... Neida, det er ikke forskjell på størrelsen, men en minnekortleser som leser SD kort trenger ikke nødvendigvis å kunne lese SDHC-kort. Jeg vet at de fleste nye PCer tar SDHC-kort, men så lenge det ikke står opplyst spesielt i produktbeskrivelsen, trenger jeg en garanti for at PC'n klarer dette...
Alikevel tenkte jeg at..."OK, da får jeg i verste fall holde meg til SD-kort, da..", og spurte om de hadde den på lager. Joda, de hadde en igjen i hvit..... Helt tilfeldig spør jeg så, nesten bare for å få det konstatert.. "Og den leveres med XP?"
NEIDA - den leveres med Windows 7!
Det er jo slettes ikke det som står i annonseteksten, og når jeg lurer på om den kan leveres med XP, får jeg beskjed om at det får jeg isåfall ordne selv.....

Jeg tror selvfølgelig ikke at noen fra Elkjøp leser bloggen min. Ikke hadde det gjort situasjonen annerledes OM de hadde gjort det heller, men bare for å ha sagt det - Elkjøp, ikke kødd med gamle damer. Jeg kan godt ta med pengene mine et annet sted, jeg, for jeg drømmer fremdeles om en liten rosa eller sort reisePC (Selv om jeg kasta bort tia på Elkjøp og nå ikke rekker å kjøpe den før Kretaturen)

Neste innlegg blir et blidere et - jeg lover!!!

Hagevandring II - 05.07.10

Etter hyttehagebesøket forflyttet vi oss til Hagen til Svein KongshaugEn kunskapsrik hageeier med en eiendom som sier "Ja takk, begge deler..". Sol og skygge, Nordvendt og sørvendt, skog og utsikt.. Du finner alt i Sveins hage.
I tillegg til blomster, finner man nyttevekster i form av frukt og bærtrær, krydderplanter og ellers alt hva hjertet begjærer... Fotografen, derimot, har vært dårlig til å få med alt, desverre...Rosene venter på sommeren, og siden det var litt vind måtte de holdes fast for å feste seg på papiret...Vakker hagedam med frodig beplantning rundt. Bl a ser man litt av Hosta-plantene som noen kanskje finner kjedelige.. Jeg syns de er så vakre med blader i "all verdens" grønnfarger. Disse fant man mange steder i hagen, og jeg håper å få komme tilbake engang slik at jeg får tatt flere bilder av disse frodige plantene.

Nå vil plutselig ikke bloggen laste opp flere bilder, så da får jeg avslutte her. En så vakker hage fortjener en bedre presentasjon, så jeg kommer tilbake til denne hagen ved en senere anledning.

I tillegg passerte vi et veldig spennende hus som jeg har veldig lyst til å fotografere. Med litt flaks får jeg gjort det også iløpet av ferien.

Håper dere alle har det fint, og at dere kanskje kikker litt ekstra neste gang dere ser en fin hage. Det er så vakkert....

Hagevandring I - 05.07.10

I dag ble det tid til TO hagevandringer - begge på Averøya. Masse inspirasjon (og nesten like mye dårlig samvittighet for alt jeg ikke gjør..)

Den første hagen vi besøkte, var hyttehagen til Rune GripVelkommen til Ranheim. Hagen ligger i en bratt skråning, noe som gir rom til trapper, nivåforskjeller og mange "småhager" rundtomkring.
Vi var mellom 20 og 30 personer som møtte opp og som fikk nyte en rundtur i en hage med masse trær, hagebelysning og unike scenarier.


Her har en trestubbe fått nytt liv som minihage.Hageeierene Rune Grip m/frue var flott vertskap og svarte på alle spørsmål vi måtte ha..Hagedama EC er desverre syk og måtte melde avbud til hagevandringa (God bedring, vennen ♥), men disse blide damene lyste opp dagen min i dag. Takk for en trivelig tur, Knøtte (til venstre) og Vigdis!

Resten av bildene kan dere trykke på om dere vil se dem større. Enjoy!
 

Hage med rom for avslapning.Flotte sammensetninger av planter/dekorasjoner og praktiske uteplasser overalt..

I tillegg var det mye jeg ikke fikk tatt bilde av, bl a en flott uteplass m/peis, men det er så lett å si etterpå at jeg BURDE ha fått med det også...Det er de små tingene som GJØR en hage....   (Men det nytter ikke med bare Marihøner, for slike kan jeg finne her hjemme også.... ;o)

Senere i kveld kommer noen bilder fra "neste" hage.....Stryk-karakter!
Enkelte sider av husarbeide er mindre lystbetonte enn andre, og stryking er absolutt en av dem. Derfor krever det karakter å få unna det som har en tendens til å hope seg opp. Stryk-karakter! Nå er klokka litt over sju på morran, og i allianse med kjøkkenradioen er det tid for å flytte ting fra strykehaugen og inn i skuffer og skap.


Til alt sengetøyet har jeg en annen alliert også.
Strykevann fra Durance letter arbeidet og gir alt en deilig duft av lavendel. Sammen med Duftposen i lintøyskapet gir det litt ekstra luksusfølelse å legge seg i nystrøkent sengetøy med duft av sommer.


, Averøy

Hestia var ilden og hjertets gudinne. Den som holdt liv i flammen... Fordi min mann D og mine to voksne sønner er det viktigste i mitt liv, har jeg lånt navnet. Uansett hva som skjer, er mitt hjerte hos disse tre og det vi har sammen.

Norske blogger
hits