Mat og drikke

Med lefser i (fryse)boks

Dette har vært en veldig koselig dag. I tillegg har den vært veldig nyttig. Det er mye jeg ikke kan, men heldigvis er det mulig å lære noe nytt hele tiden.Lefsebaking er fremdeles ikke helt mitt område, men jeg kan mere nå enn jeg kunne i går. Når man er så heldig at man kjenner noen som vil lære bort blir det artig å lære.

Da jeg kom hjem til Dagny hadde hun allerede forberedt bakingen, bl a med å lage ferdig stappe som vi skulle bruke i potetlefsene. Hun hadde også lett fram alt utstyret, varmet takka og dagen i forveien hadde hun satt fram smør og margarin (til kliningen) så det skulle være mykt.

OPPSKRIFT PÅ POTETLEFSE

Lag først potetstappe fra pose. Følg bruksanvisningen på pakken, men bruk mindre vann og melk enn oppgitt.

Tallene i parentes er det vi brukte til vår posjon

1 pose stappe                ( 6 poser stappe)

2dl vann                             (1,2 l vann)

1,3 dl melk                         (8 dl melk)

 

Det beste er å lage lefsene posjonsvis

10 LEFSER

750 g stappe

1,5 dl fløtemelk (like deler melk og fløte)

1 ss sukker

1 ts salt

200 g hvetemel

Vær litt forsiktig med melet. Det kan hende du ikke trenger å bruke riktig alt for å få en deig som er god å jobbe med.


Ha stappen opp i en bolle. Tilsett og rør inn fløtemelken.


Bland de tørre ingrediensene i en annen bolle før de blandes inn i deigen.


Arbeid deigen godt sammen. Rull den til en pølse som deles i ti emner. Emnene legges på et fat og oppbevares i kjøleskap. Ta ut et emne, kjevl ut og stek før du tar ut neste emne. Om man er flere som jobber sammen, slik vi gjorde, kan en kjevle mens den andre steker.


Når man skal kjevle er det viktig at emnet er fint og jevnt. Trykk det litt flatt og lag en grop i midten for å få leiven så jevnt rund som mulig.


Kjevle ut til passe størrelse/tykkelse. Bruk en lefsepinne og flytt leiven over på takka.


Stekes på ene siden til den begynner å "boble seg". Snu på andre siden, kost av overflødig mel (En malekost er ypperlig til dette), ta av leiven med det samme og legg den på et bomullsklede med et annet klede over. Det går veldig fort å steke og leivene må ikke tørke.

Dagny stekte noen potetkaker også og da vi var ferdig med å steke lefsene var det tid for kaffepause på den flotte uteplassen bak huset.

Etter en stund gikk vi inn for å lage klining og smøre lefsene. - og jeg glemte helt å ta flere bilder....

OPPSKRIFT PÅ KLINING (til ca 30 lefser)

500 g myk margarin

500 g mykt smør

1 pk melis

1 beger 20% rømme

Smør, margarin og melis røres hvitt og luftig i mixer. Rør inn rømmen med en slikkepott tilslutt for å få en luftig krem.

 

Da er det bare å smøre klining på lefsene, brett inn kantene slik at du får en firkant og brett denne igjen i to. Lefsene må fryses samme dag, så nå ligger mine i fryseren og bare venter på at det skal bli jul :o)

Dagny hadde en koselig overraskelse på lur også. Etter at vi var ferdig med lefsene bød hun på hjemmelaget tomatsuppe. Det smakte kjempegodt, så da jeg kom hjem i kveld var det bare å tenne litt lys, krype opp i sofakroken og lese videre i boka mi.

Håper du har hatt en like fin dag som jeg har hatt.

 

 

 

Kickstart på julebaking.

Jeg er litt oppgitt over at jula starter i oktober. Jeg vil ikke ha jul i oktober!!! Jeg vil ha nybakte julekaker, julemusikk og glede meg over alt som følger med jula når det er jul. Det kommer ikke en gløggdråpe eller en eneste julemarsipangris innom dørene her før jeg har snudd neste blad i kalenderen.

På et område må jeg imidlertid "gi meg" . I dag skal jeg nemlig på "Innersia" av Averøya og bake lefser.

Vi har snakka lenge om det, jeg og Dagny, at vi skulle bake lefser sammen. Jeg kan ikke kunsten men Dagny er kjempeflink, så jeg gleder meg til denne dagen. Det blir jo feil å si at jeg ikke starter juleforberedelsene før i desember, for i dag skal det bli lefser til jul ;o)


(Bilde lånt fra Matprat.no)

Ha en flott tirsdag.

Å lære å brygge kaffe

I går ble ingen turdag, det ble bydag istedenfor. Målet for turen var fotoutstillingen som Andrê har hengt opp på Dromedar kaffebar. Selvfølgelig er man ikke på kaffebar uten å drikke kaffe, og denne dagen falgt valget på "Dagens kaffe" som var Bourbon Jungle - økologisk kaffe fra El Salvador.

Dromedaren Audun følger nøye med på hva som foregår i lokalet.

Jeg likte kaffen så godt at jeg ville kjøpe med meg litt av den hjem. Da jeg fikk spørsmål om på hvilken måte jeg brygget kaffen (for å male den riktig) kom sannheten fram. Min flotte og praktiske presskanne står urørt siden jeg ikke har peiling på hvordan jeg skal bruke den riktig....

"Da gjør du bare sånn..", sa barista Gaute Schrøder og tok seg god tid til å forklare. Siden min hjerne av og til er belagt med teflon fikk jeg ham også til å skrive ned fremgangsmåten.

Jeg fikk også lov til å dele framgangsmåten i bloggen min.

1. Mål opp kaffe, 6 gram pr dl vann, og ha i kannen.

2. Tøm på ønsket mengde varmt vann.

3. La dette stå og trekke i 4 minutter.

4. Rør rundt med en skje.

5. Bruk to skjeer og ta vekk det skummet som nå har lagt seg på toppen.

6. Press ned.

7. Kos deg med god kaffe.

Nå har presskannen fått sin faste plass i kjøkkenskapet. Min halvliterskanne er perfekt til mitt bruk og jeg kan love -

med god bruksanvisning er det kjempeenkelt å lage GOD kaffe!

Ha en fortsatt fin torsdag.

 

-klem-

(Fotoutstillingen får sitt eget innlegg etterhvert )

Fin frokost

Når man plutselig ble hjemmemamma er det tid til å ordne skikkelig frokost. Både i går og i dag ble det mat etter inspirasjon fra den flotte bloggen til Kjersti MIN MATGALE VERDEN. Noe skeptisk var nok Tenåringen da han hørte det var gulrot i pannekakene...... men han ble veldig fornøyd da han fikk smake.

Amerikanske pannekaker, lønnesirup og bacon ble sammen med en yoghurt og et glass juice en god start på dagen.

Litt oppskåret frukt er heller ikke å forakte

Ha en riktig fin tirsdag!

Breakfast in America. Gamle helter og halvamrikansk mat.

Søndagsmorgener er det tid for lange frokoster. Iallefall når jeg har nattvaktshelg, for da kommer jeg hjem mens resten av familien sover. I dag hadde jeg ikke planlagt noe spesielt, så da ble det halvamerikansk frokost. Jeg har iallefall lært å lage dette tilbehøret av vår amerikanske utvekslingsstudent Iris, men jeg tar utgangspunkt i vanlig norsk speilegg. Istedenfor bacon stekte jeg pølsebiter og den amrikanske delen av frokosten er Hash Brownes. Uten at jeg har prøvd å lage røstipoteter, tror jeg det er noenlunde det samme. Man skreller poteter, river dem ganske grovt og trykker den revne poteten sammen slik at man får tynne "kaker" av massen. Stekes i god olje slik at de blir sprø utenpå. Veldig enkelt og veldig godt til frokost.
Nå er det vel tid for middag, og den blir iallefall ikke avansert. Lasagne fra pakke er helt greit når husmora har en lat søndag.

Ha en fortsatt fin dag.

Chicken Souvlaki, Olivenbrød og Lettvint Tzatziki

Å finne fram i mine oppskrifter er som å dra til Sydpolen. Man kjenner resultatet, men det er mange måter å komme dit på. Jeg skal prøve å bli litt mere strukturert, men jeg får satse på et "skikkelig" innlegg (med bilder) etter torsdagen.

CHICKEN SOUVLAKI (grillspyd med kylling)

Som basis bruker jeg 8-10 kyllingfilèter i biter

Marinade:

1 ts gurkemeie

1 ts spiskummen

1 ts cayennepepper

1 ts malt kummin

1 ts anis

1 ts muskat

1 ts malt nellik

1 ts koriander

1 ts oregano

2 hvitløkskløfter (hakket)

litt sitronsaft

1/2 dl soya, kikkoman

1/2 dl god olivenolje

Alle ingrediensene til marinaden blandes.( Det hender at jeg mangler en eller annen av krydrene, men da bruker jeg litt mere av et av de andre) Om det blir lite i forhold til mengden kylling kan man bruke litt mere olje.

Dette forbereder jeg om morgenen, har oppi kyllingen og lar det stå i kjøleskapet med plast over til det er tid for å lage middag.

Sammen med kyllingen kan du egentlig bruke de grønnsakene du selv ønsker. Jeg gjør det enkelt og skjærer opp biter av squash og gul og rød paprika og bruker i tilleg cherrytomater. Grønnsaker og kylling tres på grillspyd og grilles i 15-20 min på 225 grader i stekeovnen.

Jeg liker ikke oliven, så derfor lager jeg

OLIVENBRØD UTEN OLIVEN

25 gr gjær

2 dl lunkent vann

2 ss olivenolje

1 ts havsalt

ca 4,5 dl hvetemel

(Om ønskelig kan man selvfølgelig bruke oliven i dette brødet også. Bruk da et lite glass svart oliven)

Gjæren røres ut i lunkent vann. Tilsett olje, salt og mel.

Ha deigen ut på bakebordet, ta olje på hendene og elt den godt før den settes til heving. Oljen vil da danne en "hinne" rundt deigen. Heves i ca 40 min. under plast/klede.

Legg bakepapir på stekeplaten og klapp deigen ut til et ca 2 cm tykt brød som får etterheve under plast eller klede i ca 20 min.

Før steking lages det groper i deigen med fingrene. Drypp over olje og strø maldonsalt/flaksalt over. Som alternativ kan man eventuelt bruke grovt havsalt.

Stekes midt i ovnen på 225 grader i ca 25 min.

LETTVINT TZATZIKI

1/2 agurk rives ganske grovt.

2 dl matyoghurt

1 kløft hvitløk (kan sløyfes)

1 pose tzatziki dippmiks

Legg den revne agurken på et tørkepapir og klem ut litt av væsken. Bland de øvrige ingrediensene og ha oppi agurken. Tipset med å bruke dppmiks lærte jeg av Tenåringens "Mat ogHelse"-bok. Da får man en frisk "saus", men det er selvfølgelig mulig å kjøpe tzatzikien ferdig fra butikken.

Som tilbehør bruker jeg i tillegg ris og en grønn salat.

 

Håper jeg ikke har glemt noe nå..... Nyt maten :o)

French Toast for morgenfugler

Å kalle meg og Tenåringen for morgenfugler er vel strengt tatt ikke så veldig sant, men må man opp så må man opp! I går tittet jeg innom noen bloggfavoritter og på MIN MATGALE VERDEN fant jeg inspirasjon til dagens frokost :

French Toast er et "sikkerstikk" og av og til er det greit med frokost som er litt mer avansert enn en yoghurt to go...

Jeg bruker den samme oppskriften som Iris brukte da hun bodde her, men for å ha en litt sunnere start på dagen bruker jeg grovbrød istedenfor loff på en helt vanlig hverdag.

Fremgangsmåte:

5-6 egg

1 cup melk (jeg har en kaffekopp som er sånn akkurat passe stor i forhold til den amerikanske måleenheten)

1/3 cup sukker

4-5 vaniljedråper eller 1 ts vaniljesukker

Ingrediensene blandes sammen i en bolle. Legg skiver av loff i blandingen og la dem ligge en stund slik at de får trekke til seg eggeblandingen.

Stekes i stekepanne på middels varme.

Jeg halverte oppskriften, og da er det nok til 5-6 skiver brød.

Tenåringen dro mett og fornøyd på skolen og jeg er klar til venninnebesøk på morgenen. Godt å ha en hel dag fri etter en natt i min egen seng.

Ha en riktig fin onsdag.

 

-klem-

Middagstips - uke 5/2012

Det er nok litt sent å komme med middagstips når klokka er nesten ett om natten, men bedre sent enn aldri :o)

 

Mandag spiste vi opp restene etter helgens hjortestek.

Tirsdag: Kyllingfilet m/ris og salat

Onsdag: Fiskegrateng m/ kokte poteter og gulrøtter

Torsdag: Ball m/potet og bacon

Fredag: Svinekoteletter m/råstekte grønnsaker og skysaus

Lørdag: pizza

Søndag: Småstek m/kokte poteter, gulrøtter og tyttebærsyltetøy.

Kos dere med middagen!

Adventstid er ....(2) Å bake.

Da er jeg igang med bakingen. For meg er julens bakst ikke stress i det hele tatt, det er bare kos. Joda, jeg baker alt for mye, og joda, det blir nok litt mat på småfuglene i januar, men hva så? Jeg liker å bake, så da blir det julekaker!

Førstemann ut i år er FATTIGMANN. Her i huset er det et familieprosjekt. For å få det til med en ukependlende Gubbe som drar til Trondheim på søndag mens jeg har arbeidshelg på natt lagde jeg deigen i går.

Foruten eggeplommer, sukker, fløte, mel og kardemomme er cognac en viktig ingrediens. Mål: et nisseglass cognac til deigen og et til kokken :o)

På bakelista står også

KOKOSMAKRONER

KRUMKAKER

KRANSEKAKESTENGER

KAKEMENN

RISBOLLER

CHOCOLADE CHIP COOKIES

.......og får jeg lyst til å bake mere, så baker jeg mere. Pepperkaker baker jeg IKKE, for de syns jeg er like gode kjøpt i boks på Rema.

Så nå er det middag først, og så er det bare å brette opp ermene og bake i vei.

Jeg gleder meg!

Trollkrem - barndomsminne på fat

Innimellom kommer gubben hjem med små overraskelser. I forrige uke fikk jeg blomster, i dag kom han hjem med tyttebær! Mesteparten av bæra havna i fryseren, men noe av det ble til deilig trollkrem. Den syrlige smaken minner meg om turer til Gjøvika da jeg var liten. Mamma og pappa plukka bær og vi ungene plukka litt, spiste litt og lekte oss i lyngen eller nede ved bekken.

Jeg var heldig og hadde foreldre som tok oss med på mange turer i marka. Riktignok var jeg  tolv år før jeg spiste gatekjøkkenmat for første gang, men jeg tror jeg hadde en flott oppvekst likevel.

                    

TROLLKREM

1 eggehvite

ca 1/2 liter tyttebær

125 g sukker

Bland tyttebær og sukker med eggehviten. Rør med håndmikser til sukkeret

er løst opp og kremen er lett som skum. Smak eventuelt til med litt mere

sukker. Serveres nylaget, eventuelt med vaniljesaus til.

 

Gubben laga trollkrem og jeg stekte vafler, så vi droppa vaniljesusen og spiste vafler til istedenfor.

 

Jeg vet det ikke er lørdag i kveld, og i tillegg spiste vi brownies i går, men det er ikke så ofte delikatessene kommer inn dørene av seg selv. Da må man gripe sjansen mens den er der.

Ha en fortreffelig onsdagskveld.

            


, Averøy

Hestia var ilden og hjertets gudinne. Den som holdt liv i flammen... Fordi min mann D og mine to voksne sønner er det viktigste i mitt liv, har jeg lånt navnet. Uansett hva som skjer, er mitt hjerte hos disse tre og det vi har sammen.

Norske blogger
hits