Politikk

1. mai - Arbeidernes internasjonale kampdag

Fra 1947 har 1. mai vært offentlig høytidsdag i Norge. Over hele verden feires denne dagen med tog, torgmøter, fester og flagg. Opprinnelsen til denne felles markeringen er en hendelse under en generalstreik i USA. Den 1. mai 1886 ble fire demonstranter skutt og drept i Chicago. Deres kampsak var innføringen av åttetimersdagen. Noen år etter, i 1889 i Paris, ble dagen erklært som internasjonal kampdag.

Den første tiden var det kampen for retten til "åtte timers arbeid, åtte timers frihet og åtte timers hvile" som var den store drivkraften. I ettertid har det blitt en dag for å markere solidaritet og å feire den jobben som er blitt gjort tidligere i forbindelse med arbeidsforhold og rettigheter.Taler og sanger er viktige, bl a "Internasjonalen" 

Opp, alle jordens bundne trelle!
Opp, I som sulten knuget har.
Nu drønner det av rettens velde:
Til siste kamp der gjøres klar.
Alt det gamle vi med jorden jevner,
Opp, slaver, nu til frihet frem!
Vi intet var, men alt nu evner
Til rydning for vårt samfunns hjem.
Så samles vi på valen,
Seiren vet vi at vi får.
Og Internasjonalen
Skal få sin folkevår!
Arbeider, bonde, våre hære
De største er som stevner frem.
Vårt arvelodd skal jorden være,
Vi sammen bygge vil vårt hjem.
Som av rovdyr er vårt blod blitt suget,
Men endelig slår vi dem ned.
Og mørket, som så tungt oss knuget,
Gir plass for solens lys og fred.
Så samles vi på valen,
Seiren vet vi at vi får.
Og Internasjonalen
Skal få sin folkevår!

I Norge har vi mye å feire og på Averøya markeres dette med en felleslunsj i Kommunehuset kl 13.00. Det blir mat, taler og underholdning. 

Dagens hovedtaler er Stortingsrepresentant Fredric Holen Bjørdal.

Fredric sammen med Astrid som holdt tale for oss forrige 1. mai.

 

Her hjemme er kaka ferdig og jeg er klar til en koselig dag på Bruhagen.

Stemmerettsjubileum og åttende mars

For hundre år siden fikk kvinner stemmerett i Norge. Jubileet feires over hele landet og Averøy er selvfølgelig med. Her i kommunen er det satt ned en gruppe for å planlegge arrangementer i den forbindelse og i går hadde vi møte. Først er det selvfølgelig markering av 8. mars. Jeg vet at mange mener at 8. mars feiring er utdatert, men desverre så er det fremdeles mye å kjempe for i forbindelse med likestilling.

Jeg skal ikke komme med noen lang leksjon her, men vil bare nevne kjepphesten min - ufrivillig deltid! Om noen tar fagbrev som snekker eller rørlegger så er "normalen" at når de begynner i jobb så jobber de 37,5 timer pr uke. De går på jobb hver dag i ukene og har fri i helgene. Hvorfor skal man da ha fagbrev som helsefagarbeidere og måtte regne med å få prosentvise stillinger og å stå til rådighet resten av tiden? Man må hele tiden (også i helger og høytider) ta tilfeldige vakter slik at man kan ha en normal inntekt. Det er ikke bare snakk om de pengene man tjener der og da. Det påvirker sykelønnsordning, det påvirker mulighetene man har i forbindelse med svangerskapspermisjon og ikke minst - det påvirker pensjonen. Det er helt klart at vi trenger mange hender i forbindelse med helse og omsorg, men hvordan skal man kunne rekruttere unge mennesker til disse jobbene? Man må kunne planlegge livet sitt litt i forhold til familie, fritidsaktiviteter og økonomi og da trenger man stabilitet i jobben.

Å jobbe i pleie er fantastisk. Man får så mye igjen for den jobben man gjør og jeg håper mange velger den veien å gå. Derfor er det viktig å markere at vi fremdeles jobber for at det i tillegg til å være en jobb å leve for også skal være en jobb å leve av.

På de fleste områder har man likestilling i Norge, men Norge er faktisk en del av verden og andre steder på vår lille klode er det desverre mye å jobbe for.

"Man skal ikke tåle så inderlig vel

den urett som ikke rammer en selv"

- derfor er det viktig å markere 8. mars!

Og til tross for det, har vi kommet langt de siste hundre årene. Det er gjort mye arbeid av dem som sto på barrikadene. De gjorde det for seg selv og de gjorde det for oss. Framtiden er tuftet på fortid og vi trenger å bli minnet på alt som er gjort og hvem som har gjort jobben. Stemmerettsjubileet blir markert over hele landet og Averøy er ikke noe unntak.

Og selvfølgelig håper jeg at så mange som mulig benytter seg av stemmeretten ved valget til høsten.

Da ble det nok alvor i bloggen. På tide å få gjort noe i huset - og så var det dette møtet med fortiden på Gran Canaria....

Ser deg senere i dag :)

 

-klem-

Så avgjort

Kampen er over i USA og valget er avgjort. For en liten halvtime siden entret Obama scenen i Chicago til tonene fra "Signed, Sealed, Delievered" og takket velgerne i sin seierstale. Han takket ikke bare de som hadde stemt på ham, men alle som hadde stemt. Jeg skal ikke påberope meg stor kunnskap om amerikansk politikk, men det er ikke vanskelig å skjønne at landet og den gjenvalgte presidenten står foran store utfordringer. Det blir spennende å følge utviklingen.

Bildet Obama twitret da seieren var klar.

Jeg tror det er på sin plass å feire med litt amerikansk frokost før det er tid for enda mere fagforeningsarbeid på en vindfull dag.

 

Ha en flott onsdag.

 

Førstemai feiring i Kårvåghallen

Det er sjelden jeg skriver noe politisk i bloggen min, men denne ene dagen syns jeg det er greit. For meg er 1. mai en veldig viktig dag, og den rødeste av alle røde dager i året. I mere enn 110 år har flagg, faner og paroler vært en måte å synliggjøre kampen på. Kampen for frihet, likestilling og demokrati. I tillegg er det en flott måte å ære de som har gått foran på. Vi har mange goder i velferdsnorge. Vi har kommet langt på mange områder, men det er noen som har kjempet den kampen for oss. Jeg ser det som vår plikt å kjempe for det vi tror på.

Her på Averøy har vi ikke 1.mai-frokost og tog, men vi har lunsj og kaker og taler og sanger. Jeg skulle bare ønske det var enda flere som kom til Kårvåg på dette arrangementet....

Masse god mat og mange hyggelige mennesker

Ingrid passer veldig godt på talerstolen. En dyktig og engasjert leder av Averøy Arbeiderparti.
 Årets hovedtaler var stortingsrepresentant Else-May Botten som holdt en engasjert og inspirerende tale. Her står hun sammen med Siri Tøvik som gjør en flott innsats for Arbeiderpartiet. Aina Farstad fra AUF holdt appell men dro før jeg rakk å ta bilde av henne.

Underholdning hører med på et 1.mai-arrangement. Pensjonistenes sanggruppe underholdt.

Det gjorde også vakre Lena Sandvik som bl a sang "Mitt lille land". Her sitter hun sammen med Ingrid. I tillegg var det allsang også, ledet av Arne Fjellstad. For min del kunne det godt vært mange flere sanger, for jeg blir aldri lei av disse sangene om samhold.

Det var et fint arrangement og mange fine mennesker på et sted. Jeg gleder meg allerede til neste 1.mai.

Paneldebatt og siste innspurt.

Da var debatten i Bådalstun over, og jeg sitter stort sett tilbake med inntrykk av å ha fått forsterket det jeg tidligere har trodd i forhold til de forskjellige ordførerkandidatene i kommunen. Noen er vinglete, noen prater mye uten å si noen ting, noen er kunnskapsrike, noen har mer å lære, noen er retorisk flinke, noen "leser fra papiret".... Politikere er forskjellige, slik alle mennesker er forskjellige. Noen imponerte også stort. Det var virkelig morsomt å høre hvor godt denne personen ordla seg, samtidig som det ble holdt en løs og ledig dialog.

Jeg unnlater med vilje å bruke navn, siden jeg ikke vil reklamere for eller tråkke på noen. For meg personlig er det kun Arbeiderpartiet som gjelder. Hva DU stemmer er din egen sak...men ingen kan arrestere meg når jeg sier at Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Håvard Kongshaug fikk det siste ordet i denne debatten :o)

Arrangementet som helhet var en positiv opplevelse. Passe stort lokale, gode møteledere/ordstyrere, mikrofoner som fungerte og kaffe som smakte. I tillegg møtte jeg mennesker jeg ble glad av og mennesker jeg ble imponert over. Dette var vel anvendte timer for meg personlig. Aller koseligst var det å møte bloggeren Maylen (Du finner bloggen hennes HER) Nydelig blogg og nydelig jente!!!

I dag og i morgen er det siste innspurt på valgkampen. I dag skal jeg ut og gå med roser, og mest sansynlig befinner jeg meg på stand i morgen... Men nå er det klart for noe så kjedelig som husvask, så får politikk være politikk en liten stund.

Ha en riktig fin fredag

 

-klem-

 

Litt politikk....

Politikk (av gr. politikos, som angår byen eller staten) handler ( ifølge Wikipedia )om fordeling av goder og byrder i et samfunn ved bruk av makt.

På den måten angår politikk oss alle sammen. Så lenge vi bor i et samfunn med andre mennesker, vil vi alle være omgitt av politikk. Sykehus, skoler, pensjonsordning, miljø, skatter, samferdsel...osv - alt angår meg i større eller mindre grad. Selvfølgelig blir ikke min hverdag direkte påvirket av om kommunen har nok barnehageplasser. Jeg har ikke barn i barnehagealder, men jeg kjenner mange som har det. Jeg jobber ikke i barnehage, men jeg kjenner mange som gjør det....

Nå mener jeg ikke at alle nødvendigvis skal skrive leserinnlegg i avisene eller diskutere politikk i alle sammenhenger. Av og til er det vanskelig å skille mellom partiene, og det er vanskelig å være enig med ett parti på alle områder. Alikevel tror jeg at om man tenker over hva som er viktig i ens egen situasjon og hva man mener i "store trekk", skal det være mulig å finne det partiet man er minst uenig med iallefall...

Derfor håper jeg at flest mulig bruker stemmeretten sin. Ikke nødvendigvis for å være enig med meg og Arbeiderpartiet, men fordi jeg syns det er viktig at vi lever i et demokrati der alle skal få si sin mening. Jo flere som legger sin stemme i valgurnene denne høsten, jo mer tilpasset folkets meninger blir Norges politikk.

Og om du skulle være tvilende, er det mange måter å få mer informasjon på. Les avisinnlegg, les valgbrosjyrene, følg med på debattene på TV eller kanskje du har mulighet til å overvære en lokal debatt?

I kveld skal jeg selv være med på valgdebatt her i kommunen. IKKE i panelet, men jeg skal sitte i salen og lytte. Høre på hva både politikere og "mannen i gata" har å si, og på den måten gjøre meg opp min EGEN mening i lokale saker.

For min del er det grunnleggende at alle mennesker skal ha like gode muligheter. Alle er i utgangspunktet like mye verdt. Da må jeg også respektere andres meninger, på samme måte som jeg håper at andre respekterer mine.

Jeg ønsker alle en god ettermiddag - uavhengig av politisk ståsted!


(Beklager at det mangler endel partilogoer her. Bildet er snappet på nett)

Stand by me...

En ny lørdag i politikkens tjeneste er unnagjort. Det er jo ikke noen "storjobb" å stå på stand og dele ut roser, men det er mye som skal klaffe...

Kaffen skal kokes...Har vi nok drikkebeger? Er det flere ballonger igjen? Vet noen hvem som skal stå på Bruhagen? Har vi nok program? Finnes det en parasoll noe sted? Hvem henter rosene?

Det er bare småting, men det skal klaffe, og heldigvis gjør det som regel det. Vi har også et godt forhold til våre "konkurrenter". Ingen "skitslenging" mellom partiene. Selv om vi alle ønsker stemmer til akkurat VÅRT parti, er det ingen grunn til å rakke ned på andre.

For meg er valgkamp en ny opplevelse, men det er morsomt og forhåpentligvis er det verdt det. Nå er iallefall rosene delt ut denne dagen. Parasollen er lagt sammen og jeg er hjemme - iallefall fram til morgendagens tidligvakt.

Ha en riktig god helg, alle sammen.

 

-klem-

, Averøy

Hestia var ilden og hjertets gudinne. Den som holdt liv i flammen... Fordi min mann D og mine to voksne sønner er det viktigste i mitt liv, har jeg lånt navnet. Uansett hva som skjer, er mitt hjerte hos disse tre og det vi har sammen.

Norske blogger
hits